Voorbeelden

Voorbeelden

Creatieve & innovatieve oplossingen die de omgeving een stuk slimmer en mooier maken

Hoe maken we onze wijk groener?

De wijk El Born in Barcelona is een oude wijk in het centrum van Barcelona. Het bestaat uit oude gebouwen met smalle steegjes. Veel toeristen bezoeken de wijk vanwege boetiekjes en cafeetjes. Tijdens mijn masterclass in Barcelona werd de vraag gesteld hoe deze wijk groener kon worden?

Aan de hand van verschillende creatieve denkmethoden zijn er veel idee├źn bedacht. Aan het einde van sessie is er unaniem voor dit idee gekozen: we maken dakterassen op de gebouwen. Deze verbinden we met elkaar door middel van bruggen en trappen. Zo ontstaat er een stadspark bovenop de stad!

Hoe kunnen we de mening van burgers vragen?

In Eindhoven laat de provincie de mensen kiezen door middel van de zogenoemde Bepaalbak. Door je afval links of rechts weg te gooien, kies je voor of tegen de stelling. De prullenbakken zijn voorzien van een sensor waardoor je de tussenstand live kan zien op een website.

Deze prullenbakken zijn ontworpen door Daan Wubben uit Eindhoven en waren onderdeel van de Dutch Design Week.

Een mooi voorbeeld van creatief denken en het betrekken van burgers bij plannen.

Hoe kunnen we de parkeergarages in de stad in de avonduren beter benutten?

Met de methode 'different eye' zijn we deze vraag op een andere manier gaan benaderen. Hoe zou bijvoorbeeld de kaasboer dit probleem oplossen? Of een muzikant?
Twee oplossingen die zijn verzonnen:

  1. een pop-up markt 1 keer in de week in de avonduren.
  2. De garages in de avonduren openstellen voor forenzen. Overdag zijn zij naar hun werk en in de avonduren hebben ze dure parkeerplaatsen met een vergunning in het centrum. Het is voordeliger voor de forenzen en de druk op de vergunninghoudersplaatsen kan tegelijkertijd afnemen. Een win-win situatie.

Hoe zorgen we ervoor dat auto's niet te hard rijden?

Belonen in plaats van straffen is de oplossing. Deze snelheidsmeter staat in de gemeente Helmond. Voor iedereen die niet te hard rijdt, wordt er tien cent in een potje gedaan. Het verdiende geld wordt door de gemeente besteedt aan een speeltuin.

En het systeem werkt want het aantal automobilisten dat te hard reed is afgenomen.