Innovatie blog

Hoe komt het dat je op vakantie vaker nieuwe ideeën krijgt?

Wauw..... en dan kom je terug met een hoofd vol ideeën!

Met mijn gezin heb ik een prachtige rondreis gemaakt door West-Amerika. Reizen is voor mij een manier om buiten mijn vaste patronen te komen en daardoor mijn creativiteit weer even een flinke boost te geven.

Vaste denkpatronen

Tijdens de rondreis las ik het boek Creativiteit Hoe? Zo! van Igor Byttebier. Ik was geboeid door de uitleg over het menselijk denken. Via onze zintuigen zijn wij als mens in staat om allerlei informatieprikkels waar te nemen. Ons denksysteem zorgt ervoor dat we deze informatieprikkels kunnen verwerken. Informatieprikkels slaan we op in denkpatronen. Dit zijn clusters van gegevens die we als patroon kunnen herkennen en die we opslaan als we er succes mee hebben. In een gelijksoortige situatie kunnen we een patroon snel bovenhalen en opnieuw toepassen. Na verloop van tijd gebeurt het automatisch zodat we bijvoorbeeld tijdens het autorijden ook aandacht kunnen hebben voor de bijrijder. Het rijden is een gewoonte geworden, een vast denkpatroon.

Deze vaste denkpatronen zijn heel handig in ons dagelijkse leven. Maar ze beperken wel ons creatieve denkvermogen. Creatief denken gaat namelijk over het doorbreken van de vaste denkpatronen waardoor nieuwe verbindingen gelegd kunnen worden.

Nieuwe informatie

Op vakantie komen we veel nieuwe situaties tegen. Denk aan ander eten, een andere taal en een andere cultuur en natuur. Daarnaast nemen we vaak een ander ritme aan. We slapen op andere tijden en doen andere dingen. Dit brengt ons nieuwe informatieprikkels. Hierdoor gaan we nieuwe denkpatronen aanmaken. Deze nieuwe denkpatronen zorgen er vervolgens weer voor dat we nieuwe verbanden gaan leggen. Hiermee verzinnen we dan nieuwe ideeën.

Rust

Rust nemen tijdens de vakantie heeft ook een positief effect. Door rustig aan te doen zijn we automatisch ook minder bezig in onze vaste denkpatronen. Dit geeft ruimte aan ons creatieve brein waardoor dit actiever kan worden. Het is niets voor niets dat veel mensen ideeën onder de douche krijgen.

Nog geen nieuwe ideeën?

Herken je je nou helemaal niet in bovenstaande? Heb je geen nieuwe inspiratie na de vakantie? Geen paniek. Dit wil niet zeggen dat je niet creatief bent of niet hebt ontspannen. Om nieuwe ideeën te verzinnen voor het werk moet je wel af en toe aan werk hebben gedacht. Het kan zijn dat je je daar helemaal voor hebt afgesloten. Wil je met je collega's samen frisse nieuwe ideeën verzinnen?  Ik kan je daarbij helpen. Bekijk dan mijn workshop creatief denken.

En ben je benieuwd naar het nieuwe idee dat ik tijdens mijn vakantie kreeg? Hier kun je er meer over lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *