Creatief denken

Creatief denken

Radicaal andere oplossingen voor een vraag of probleem?

Wil je met je team een nieuw product of dienst ontwikkelen? Blijf je telkens bij dezelfde oplossingen uitkomen?  Creatief denken kan helpen om het anders te bekijken en andere oplossingen te verzinnen.

Wat is creatief denken?

Creatief denken gaat over het doorbreken van je vaste denkpatronen. Via onze zintuigen zijn wij als mens in staat om allerlei informatieprikkels waar te nemen en op te slaan in denkpatronen. Deze vaste denkpatronen zijn handig in ons dagelijks leven. Autorijden gaat bijvoorbeeld vanzelf. Hierdoor kunnen we ondertussen een gesprek voeren. Maar deze vaste denkpatronen beperken wel ons creatieve denkvermogen. Als je namelijk een probleem steeds op dezelfde manier gaat benaderen,  krijg je ook steeds dezelfde oplossing.

Bij een workshop creatief denken gaan we aan de slag met het doorbreken van deze vaste denkpatronen. Hierdoor worden nieuwe verbindingen gelegd. Dit zorgt voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Wanneer kan je het toepassen?

De wereld om ons heen verandert in een razend tempo. De klantbehoefte verandert daarmee ook. Om in te kunnen spelen op deze markt zul je als bedrijf moeten blijven vernieuwen en innoveren. Soms kan dit zijn door een kleine aanpassing waar een nieuw en origineel idee voor nodig is. Maar soms moet de gehele dienst of het product vernieuwd worden.

Creatief denken kan je niet alleen inzetten om iets nieuws te verzinnen, maar ook om oplossingen te zoeken. Voor bijvoorbeeld een betere samenwerking of zichtbaarheid. Bijna alle problemen of vraagstellingen zijn te benaderen met creatief denken. Hieronder een aantal voorbeelden van vragen:

  • Hoe laten we de afdeling financiën beter samenwerken met de afdeling verkoop?
  • Hoe kunnen wij meer marktaandeel krijgen binnen de VS?
  • Bedenk een nieuw concept voor een restaurant
  • Hoe kunnen we beter met jongeren communiceren?
  • Op welke manier kunnen wij onze callcentermedewerkers klantgerichter maken?
  • Hoe kunnen we als organisatie duurzamer worden?

Hoe dan?

Door middel van bewezen methoden laat ik groepen mensen buiten hun vaste patronen denken. Dit gebeurt niet op een zweverige manier. Het heeft niks met knutselen te maken. Door middel van vragen, stellingen en oefeningen toon ik aan dat alles mogelijk is. Vervolgens mag de groep aan de slag met hun eigen vraag of uitdaging. Ik begeleid het proces en kies de best passende methoden.

Voorbeeld: Hoe kunnen we de parkeergarages in de stad in de avonduren beter benutten?

Met de methode 'different eye' zijn we deze vraag op een andere manier gaan benaderen. Hoe zou bijvoorbeeld de kaasboer dit probleem oplossen? Of een muzikant?
Twee oplossingen die zijn verzonnen:

  1. een pop-up markt 1 keer in de week in de avonduren.
  2. De garages in de avonduren openstellen voor forenzen. Overdag zijn zij naar hun werk en in de avonduren hebben ze dure parkeerplaatsen met een vergunning in het centrum. Het is voordeliger voor de forenzen en de druk op de vergunninghoudersplaatsen kan tegelijkertijd afnemen. Een win-win situatie.