Het creatief denken sinterklaasspel

Geplaatst Een reactie plaatsenGeplaatst in Blog

Leuk en origineel sinterklaasspel om samen met je team te doen.

Speel jij ook ieder jaar op het werk hetzelfde sinterklaasspel? Ben je op zoek naar een uniek sinterklaasspel? Dan heb ik een leuk en nuttig spel bedacht.

Een spel waarbij je moet proberen om buiten je vaste denkpatronen te gaan denken. Vaak ook out-of-the-box denken genoemd. Als mens denken we veel in vaste patronen. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld autorijden. Maar bij het oplossen van problemen of bij het bedenken van nieuwe producten/ideeën kan het ons ook tegenwerken. Door deze vaste denkpatronen blijf je al snel in hetzelfde cirkeltje denken. En bedenk je dus ook snel weer dezelfde oplossing. Met creatief denken ga je via een 'zijweg' ideeën bedenken waardoor je buiten de vaste patronen kan denken.

Met dit spel word je gedwongen om een cadeau en een hobby met elkaar te combineren. Dit doe je samen met de groep. Dit is ook nuttig omdat je even anders moet gaan denken.

Zou je begeleiding willen hebben tijdens het spel? Of wil je een vraagstuk van je bedrijf bij het creatief denken betrekken? Neem dan gerust contact met me op.

Spelregels

Vooraf: Iedereen koopt 1 cadeautje
Stap 1: Ga met zijn allen in een kring zitten en leg de cadeautjes ingepakt op de grond in het midden van de kring.
Stap 2: Schijf in 1 woord op een blaadje/post-it wat jouw grootste hobby is
Stap 3: Iemand pakt een cadeautje en maakt deze open. Daarna ga je samen met de groep de volgende vraag proberen te beantwoorden: Hoe kan ik mijn hobby en dit cadeautje combineren tot een nieuw idee? Dit kan zijn een nieuwe hobby, een nieuw voorwerp, een nieuwe toepassing...
Dit doe je totdat iedereen een cadeau heeft.
Stap 4: Heb jij een mooi cadeau op het oog? Deze kan je bemachtigen.
Om de beurt gooit iemand met een dobbelsteen. Degene die 4 gooit mag een cadeau ruilen met een ander cadeau. Maar....dan moet je wel een goed idee erbij verzinnen! Dus wil jij het mooiste cadeau? Gooi 4 en bedenk een goed idee!

Voorbeelden

Voorbeeld 1:
Hobby: koken
Cadeau: chocoladeletter
Idee: Ik ga een chocoladetaart maken (deze was makkelijk).

Voorbeeld 2:
Hobby: reizen
Cadeau: Lego
Idee: Tijdens het reizen maak ik overal foto's met het Legofiguurtje, daardoor vallen onze reisfoto's op tussen alle andere reisfoto's op social media.

Voorbeeld 3:
Hobby: filmen
Cadeau: toverboekje
Idee: Ik ga een toverfilm maken. Het Legofiguurtje dat de hoofdrol speelt, die gaat op reis en verdwijnt in een mega grote chocoladetaart 😉

Hoe komt het dat je op vakantie vaker nieuwe ideeën krijgt?

Geplaatst Een reactie plaatsenGeplaatst in Innovatie blog

Wauw..... en dan kom je terug met een hoofd vol ideeën!

Met mijn gezin heb ik een prachtige rondreis gemaakt door West-Amerika. Reizen is voor mij een manier om buiten mijn vaste patronen te komen en daardoor mijn creativiteit weer even een flinke boost te geven.

Vaste denkpatronen

Tijdens de rondreis las ik het boek Creativiteit Hoe? Zo! van Igor Byttebier. Ik was geboeid door de uitleg over het menselijk denken. Via onze zintuigen zijn wij als mens in staat om allerlei informatieprikkels waar te nemen. Ons denksysteem zorgt ervoor dat we deze informatieprikkels kunnen verwerken. Informatieprikkels slaan we op in denkpatronen. Dit zijn clusters van gegevens die we als patroon kunnen herkennen en die we opslaan als we er succes mee hebben. In een gelijksoortige situatie kunnen we een patroon snel bovenhalen en opnieuw toepassen. Na verloop van tijd gebeurt het automatisch zodat we bijvoorbeeld tijdens het autorijden ook aandacht kunnen hebben voor de bijrijder. Het rijden is een gewoonte geworden, een vast denkpatroon.

Deze vaste denkpatronen zijn heel handig in ons dagelijkse leven. Maar ze beperken wel ons creatieve denkvermogen. Creatief denken gaat namelijk over het doorbreken van de vaste denkpatronen waardoor nieuwe verbindingen gelegd kunnen worden.

Nieuwe informatie

Op vakantie komen we veel nieuwe situaties tegen. Denk aan ander eten, een andere taal en een andere cultuur en natuur. Daarnaast nemen we vaak een ander ritme aan. We slapen op andere tijden en doen andere dingen. Dit brengt ons nieuwe informatieprikkels. Hierdoor gaan we nieuwe denkpatronen aanmaken. Deze nieuwe denkpatronen zorgen er vervolgens weer voor dat we nieuwe verbanden gaan leggen. Hiermee verzinnen we dan nieuwe ideeën.

Rust

Rust nemen tijdens de vakantie heeft ook een positief effect. Door rustig aan te doen zijn we automatisch ook minder bezig in onze vaste denkpatronen. Dit geeft ruimte aan ons creatieve brein waardoor dit actiever kan worden. Het is niets voor niets dat veel mensen ideeën onder de douche krijgen.

Nog geen nieuwe ideeën?

Herken je je nou helemaal niet in bovenstaande? Heb je geen nieuwe inspiratie na de vakantie? Geen paniek. Dit wil niet zeggen dat je niet creatief bent of niet hebt ontspannen. Om nieuwe ideeën te verzinnen voor het werk moet je wel af en toe aan werk hebben gedacht. Het kan zijn dat je je daar helemaal voor hebt afgesloten. Wil je met je collega's samen frisse nieuwe ideeën verzinnen?  Ik kan je daarbij helpen. Bekijk dan mijn workshop creatief denken.

En ben je benieuwd naar het nieuwe idee dat ik tijdens mijn vakantie kreeg? Hier kun je er meer over lezen.